Çanakkale Destanı’na Şahitlik

Previous Next

Dünyanın dört bir yanından Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasını yerinde tanımak için buluşan katılımcılar, Çanakkale Savaşları’nda şehit düşen askerlerimizin anısını yaşatan Çanakkale Şehitler Abidesi’ni ziyaret ederken, yazılan destanı yerinde görme imkânı buldu.

Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikâyelerinin yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın nesilden nesile aktarılması ve ülkemize gelen farklı kültürlere Çanakkale ruhunu aktarmak için yapılan “Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi”ni ziyaret eden katılımcılar, ileri simülasyon teknikleri ve hareketli platformlarla Çanakkale Savaşları’nın önemli kesitlerine yerinde şahit oldu.

Çanakkale Savaşları’nda kullanılan malzemelerin ve dioramaların yer aldığı sergi salonu ve Çanakkale Savaşları ile ilgili yayınlanmış eserlerin toplandığı kütüphanenin yanı sıra sosyal alanların yer aldığı Gelibolu’da, Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile sohbet etme fırsatı da yakalayan öğrenciler, merkezle ilgili bilgi aldı. Kaşdemir, Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında gerçekleştirdiği faaliyetleri ile gurur duyduklarını ve 21 ülkeden gelen 21 katılımcıyı Çanakkale’de görmekten mutlu olduklarını ifade etti. Alandaki atmosferin dünyaya tanıtılmasını hedeflediklerini belirten Kaşdemir “Tarihe altın sayfalarla yazdığımız destanı tüm dünyaya tanıtmak hedefimiz.” şeklinde konuştu. Arkeoloji Yaz Okulu katılımcılarıyla sohbet eden Kaşdemir, Çanakkale ruhunun herkesin kalbinde heyecan yarattığını ve misafir ettikleri katılımcıların gözlerindeki ışıltıdan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.