Tarihin Sıfır Noktasında Sıra Dışı Keşif

Previous Next

Türkiye’nin Göbeklitepe yılında Yunus Emre Enstitüsünün davetlisi 21 ayrı ülkeden gelen genç arkeolog ve sanat tarihçisi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla dünya tarihini yeniden şekillendiren ve tüm ezberleri bozan Göbeklitepe’yi ziyaret etti.

Ülkemizin dünya kültürel mirasındaki paha biçilmez hazinelerini Troya ve Efes’te keşfetmeye başlayan Arkeoloji Yaz Okulu katılımcıları, Gaziantep ve Şanlıurfa ziyaretlerinin ardından, 28 Temmuz Pazar günü, dünya insanlık tarihinde son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olan Göbeklitepe’yi Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ eşliğinde gezdi.

Alman arkeolog Klaus Schmidt ve Türk meslektaşlarının özverisiyle gün yüzüne çıkan Göbeklitepe’de dünyanın farklı ülkelerinden gelen katılımcıları ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını aktaran Celal Uludağ, ziyareti şu sözlerle değerlendirdi: “Hepsinin fikrini aldık, hepsi çok memnunlar. Sanat tarihçisi ve arkeolog arkadaşlar burada çalışmak istiyor. Biz de onlara bunu teklif ettik. Gelecek yıllardaki kazı çalışmalarında inşallah onları burada değerlendirebiliriz.”

İran’dan gelen Yaz Okulu katılımcılarından Arkeolog Shadi Kalantar Ghoreishi Harandi ise “İran’dan geliyorum, arkeoloğum. Göbeklitepe tarihin sıfır noktası, burayı görmek beni çok heyecanlandırdı. Hayalim bir gün burada kazı yapabilmek. Bu fırsatı tanıyan Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ederim. Arkeoloji Yaz Okulu ile sadece kazı alanlarını değil aynı zamanda gezdiğimiz yerlerin kültürünü de öğrendik. Bu yaz okulunda birbirinden farklı kültürleri ve gelenekleri öğrendik. Unutulmayacak bir deneyim.” sözleri ile duygu ve izlenimlerini dile getirdi.