Troya’dan Göbeklitepe’ye

Previous Next

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınışının 21. yılında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile önemli bir kültür hazinesi olan Troya ve Tevfikiye Köyü’nü yerinde keşfetme fırsatı bulan katılımcılar, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın liderliğinde, dönemle ilgili değerleri yakından tanıma şansına sahip oldu.

Kültürel mirasın gelecek nesillere taşınması amacıyla “arkeo-köy” adıyla açık hava müzesi niteliği kazandırılan Tevfikiye Köyü’nü gezen öğrenciler, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihî ve mitolojik değerleri yerinde gördü. Atölye çalışmalarının da yer aldığı programda seramik yapımını denerken tatlı bir rekabet ortamı oluşturan katılımcılar, ortaya çıkardıkları eserlerle keyifli anlar yaşadı. Ardından Troya ören yerinde eşsiz yapıları görme fırsatı yakalayan katılımcılar, Troya Atı’nın hikâyesiyle tarihe yolculuk yaptı.

Troya ve Çanakkale’nin birçok antik kentinden kalıntıları barındıran Troya Müzesinde İlyada Destanına ait, Doğu Roma’dan Osmanlı dönemlerine ait pek çok hikâye ile buluşan öğrenciler, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Öğretim Görevlisi Veysel Tolun eşliğinde müzedeki eserlerin, günümüze geliş serüvenleri ve kazı süreçlerine dair bilgileri birikimlerine eklediler.

Etkinlikte Arkeoloji Yaz Okulu’nu da değerlendiren Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya’dan başlayıp Göbeklitepe’de devam edecek programla katılımcıların, Anadolu’nun dünya kültür mirasına kazandırdıklarını muhteşem bir şekilde deneyimleme şansına sahip olacaklarına vurgu yaparken, programın Türkiye’ye ve Türkiye kültür tarihine bakışı açısından önemli pozitif etkileri olacağının altını çizdi.